Tražio oprost
30

Papa Franjo prvi put na azijskoj turneji spomenuo riječ "Rohinje"

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Papa Franjo u petak je upotrijebio riječ "Rohinje" prvi put tokom aktuelne azijske turneje, kako bi se obratio izbjeglicama koje su u velikom broju pobjegle pred nasiljem u Mijanmaru.

"Prisustvo Boga danas također priziva Rohinje", izjavio je on nakon sastanka sa 16 Rohinja izbjeglica koje su stigle u bangladešku prijestonicu Daku iz svojih logora u Cox’s Bazaru u blizini granice s Mijanmarom.

"U ime sviju koji su vas proganjali, koji su vam naškodili, tražim oprost. Apelujem na vaša velika srca da date oprost koji smo tražili od vas", kazao je Franjo.

Više od 625.000 Rohinja muslimana pobjeglo je u Bangladeš od kraja augusta nakon akcije mijanmarske vojske protiv njih, a kao odgovor na napade militanata iz tog naroda na snage sigurnosti. Rohinje su apatridi i budistička većina u Mijanmaru smatra ih ilegalnim imigrantima.

Papa Franjo na prvoj stanici svoje azijske turneje, Mijanmaru, nije pomenuo riječ Rohinje kako bi opisao izbjeglice. Termin "Rohinje" osporavaju vlada u Yangonu i mijanmarska vojska, prenosi Reuters.