|

Papa Franjo prvi katolički poglavar u posjeti Anglikanskoj crkvi u Rimu

Papa Franjo prvi katolički poglavar u posjeti Anglikanskoj crkvi u Rimu
28
F
FENA
26.2.2017. u 20:57
60
komentara
28

dijeljenja
Papa Franjo prvi katolički poglavar u posjeti Anglikanskoj crkvi u Rimu Foto: EPA
Papa Franja postao je prvi katolički poglavar koji je posjetio anglikansku parohiju u Rimu, koristeći historijsku priliku da utječe na veću bliskost nakon višestoljetnog nepovjerenja, predrasuda i neprijateljstva između dvije crkve, prenosi agencija AP.
Papa i anglikanski biskup u Evropi Robert Ines molili su se jedan pored drugog u crkvi Svih svetih, koja se nalazi nedaleko od Španskog trga u centru Rima.

Ines je pozdravio Papu i solidarnost koju pokazuje prema izbjeglicama i migrantima.

Papa je u svom govoru istakao da anglikanci i katolici imaju dugogodišnji "pogled jedni na druge pun sumnji i neprijateljstva" i da je bilo višestoljetnog nepovjerenja.

"Vremenom, napredak na našem putu ka punom zajedništvu može izgledati spor i nesiguran, ali danas možemo biti ohrabreni ovim našim okupljanjem", rekao je papa Franja i ohrabrio vjernike obje crkve da uvijek budu oslobođeni predrasuda iz prošlosti. Tokom posjete anglikanskoj crkvi, jedan od parohijana je Papi dao tradicionalni postan kolač, dok mu je jedna žena poklonila korpu s domaćim džemovima i kolačima.

Anglikanska crkva izdvojila se iz katoličke u 16. stoljeću, nakon što je engleskom kralju Henriju VIII uskraćeno pravo na poništenje braka.

Obje crkve nastoje da razviju prijateljske odnose uprkos preprekama među kojima su duboke razlike u pogledu određenih problema poput rukopoloženja žena i dozvola biskupima homoseksualcima da obavljaju dužnost.

Papa je ujedno saopćio i da razmatra mogućnost da posjeti Južni Sudan, koji je zahvaćen građanskim ratom.
Prijavi grešku


Komentari (60)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...