Pred 15.000 ljudi
7

Papa Franjo predvodio misu u Kairu, pozvao na jedinstvo protiv fanatizma

FENA
(Foto: EPA)
Papa Franjo u subotu je predvodio misu u Kairu, posljednjeg dana njegove kratke posjete tokom koje je pozvao muslimanske čelnike na ujedinjenje protiv vjerskog nasilja nakon prijetnji militanata da će ukloniti antičke kršćanske zajednice sa Bliskog istoka.

Franjina posjeta, čiji je cilj ponovno izgraditi odnose sa muslimanskim vjerskim liderima, dešava se tri sedmice nakon što je grupa tzv. Islamske države ubila najmanje 45 osoba u napadima na dvije egipatske crkve. On je svoju posjetu iskoristio kako bi uputio snažan apel za vjerske slobode i optužio ekstremiste za narušavanje milostive prirode Boga, javlja Reuters.

Nakon prvog dana ispunjenog sastancima sa političkim i vjerskim čelnicima, vrhunac subote bila je misa na stadionu egipatske ratne avijacije, kojoj je, kako navode vatikanski zvaničnici, prisustvovalo 15.000 ljudi, među kojima su bili koptski i anglikanski biskupi.

Građani su počeli rano pristizati, mašući egipatskim i vatikanskim zastavama, kako bi dočekali papu koji je kružio stadionom u vozilu za golf uz zvuk svečanih pjesama u izvedbi hora i orkestra.

Na kraju mise za katoličku zajednicu, Franjo je blagoslovio Egipat kao naciju koja je među najranijima prihvatila kršćanstvo i ponovio svoj poziv na toleranciju.

"Prava vjera nas navodi da štitimo prava drugih sa istim žarom i entuzijazmom sa kojim branimo vlastita", kazao je papa, obraćajući se masi.