Svijet
84

Papa Franjo pozvao sve vjernike na molitvu protiv napada na Siriju

SRNA
Papa Franjo (Foto: AFP)
Papa Franjo (Foto: AFP)
Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franjo pozvao je katolike i druge kršćane, kao i muslimane, budiste, Jevreje i ateiste da se danas pridruže Svjetskom danu molitve i posta za mir, a protiv vojnog rješenja sukoba u Siriji.

Ovaj dan će biti završen bdijenjem u Rimu koje će predvoditi papa Franjo.

Poglavar Rimokatoličke crkve pozvao je milijardu katolika i vjernike svih ostalih religija, te ateiste da se pridruže tom snažnom apelu za mir i protestu protiv strane vojne intervencije u Siriji.

Papa se protivi sve izvjesnijem američkom i francuskom napadu na Siriju, jer smatra da će ta intervencija samo pogoršati situaciju, uzrokovati nove pokolje i jačanje mržnje i da neće moći biti ograničena.

On je poslao pismo čelnicima grupe G20 okupljenim na samitu u Sankt Peterburgu i pozvao ih "iz dubine srca" da odustanu od bilo kakve vojne opcije u Siriji.

Hrvatski mediji prenose da će se u Hrvatskoj za mir u Siriji, između ostalih, moliti i u Svetištu Majke Božje Trsatske, a u Slavonskom Brodu u 19.00 sati počet će misa bdijenja s procesijom sa svijećama.

Papin apel prihvaćen je na Bliskom istoku, čiji su patrijarsi složni u zabrinutosti zbog posljedica širenja rata i jačanja islamista. Inicijativu je podržao i carigradski patrijarh Vartolomej.

Poglavar sirijskih sunita, veliki mutija Ahmad Badredin Hasun, takođe je pozvao vjernike da se pridruže papinoj molitvi.

Za mir u regionu večeras će se moliti i vjernici u crkvama u Libanu, kao i u libanskoj muslimanskoj zajednici.

Molitveno bdijenje na Trgu Svetog Petra u Rimu počet će u 19.00 sati, a pridružit će mu se i italijanska arapska zajednica, te mnogobrojni italijanski ateistički pokreti.