Posjeta Africi
17

Papa Franjo pozvao egipatske imame na propovijedanje tolerancije i mira

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Papa Franjo pozvao je u petak vodeće egipatske imame da svoje učenike podučavaju odbacivanju nasilja u ime Boga i da propovijedaju poruke mira i tolerancije.

Papa je u posjeti Egiptu nakon niza smrtonosnih napada na kršćane u ovoj zemlji, izvještava AP.

Franjo je na međunarodnom aerodromu u Kairu dočekan uz velike mjere osiguranja, ali je odbacio brige o sigurnosti vozeći se kroz grad u jednostavnom plavom Fiatu sa spuštenim staklima umjesto u "papamobilu" u kojem su se vozili njegovi prethodnici.

Papa je kazao da Egiptu želi donijeti poruku mira koji je ugrožen sve otvorenijom pobunom koju predvodi lokalna podružnica ekstremističke skupine tzv. Islamske države.

U obraćanju predsjedniku Abdel-Fattahu El-Sissiju i diplomatama sa svih strana svijeta, Franjo je snažno podržao borbu egipatske vlade protiv militanata, rekavši da Egipat ima jedinstvenu ulogu u stvaranju mira u regionu i "uništavanju svakog oblika nasilja i terorizma".

Glavni događaj dana bila je papina posjeta univerzitetu Al Azhar u Kairu, visoko cijenjenom centru učenja sunijskog Islama koji školuje imame i učenjake širom svijeta.