Svijet
33

Papa Franjo poslao Ukrajini 6 miliona eura pomoći

Klix.ba
Papa Franjo (Foto: EPA)
Papa Franjo (Foto: EPA)
Papa Franjo je za Božić poslao Ukrajini pomoć vrijednu 6 miliona eura.

Pomoć je namijenjena ljudima iz istočnog dijela Ukrajine, koji je najugroženiji. To je prvi dio pomoći ukupne vrijednosti od 12 miliona eura, koja se skuplja od aprila.

Pomoć će biti dostavljena ljudima u Donjecku i Lugansku, Zaporužju, Harkivu i Dnjeporopetrovsku, a bit će distribuirana svima bez obzira na vjeru i etničku pripadnost.

Pomoć je skupljana u katoličkim crkvama širom Evrope nakon nakon inicijative pape Franje. On je formirao komitet na čijem je čelu biskup Harkiva i Zaporožja Jan Sobilo, a koordinator je nadbiskup Claudio Gugerotti.

Komitet je izabrao 20 velikih projekata u koje je preusmjereno po 250.000 eura, kao i 39 programa solidarnosti za koje je izdvojeno po 20.000 eura. Projekti uključuju hranu, lijekove, zdravstvenu zaštitu i drugo.

Ukrajinska pravoslavna crkva je pohvalila potez pape Franje te je istakla da se radi o izuzetno važnoj misiji jer je ljudima pomoć prijeko potrebna.

Svjetska zdravstvena organizacija je saopćila da je pomoć hitno potrebna za 2,3 miliona ljudi. Najpotrebnije su usluge za spašavanje života te lijekovi.