Razočaran u političare
83

Papa Franjo: Pandemija koronavirusa mogla bi biti odgovor prirode na klimatsku krizu

Dž. L.
Papa Franjo (Foto: EPA-EFE)
Papa Franjo (Foto: EPA-EFE)
Papa Franjo rekao je kako je pandemija koronavirusa jedan od "odgovora prirode" na ljude koji ignorišu trenutnu ekološku krizu i probleme s klimatskim promjenama.

U intervjuu putem e-maila, objavljenom u srijedu u časopisima "Tablet" i "Commonwealth", papa je rekao kako je epidemija ponudila ljudima priliku da uspore stope proizvodnje i potrošnje te da se više posvete razumijevanju prirodnog svijeta, prenosi CNN.

"Nismo odgovorili na katastrofe. Ko sada govori o požarima u Australiji, ili se sjeća da je prije 18 mjeseci jedan čamac mogao preći Sjeverni pol jer su se glečeri već rastopili? Ko sada govori o poplavama? Ne znam jesu li to osvete prirode, ali sigurno su odgovori" rekao je papa Franjo.

Pandemija je radikalno promijenila način na koji Vatikan djeluje, pri čemu papa održava mise u praznoj crkvi, a mjesta koja su obično prepuna turista sada su prazna.

Papa Franjo, u 83. godini, dva puta je testiran na koronavirus i oba puta bio je negativan. Njegova pluća oštećena su u dvadesteim godinama uslijed virusne infekcije pluća.

Kaže kako se udaljava od svakoga ko bi mogao biti prijenosnik virusa. Jede u svojim privatnim odajama i koristi dezinfekciona sredstva za čišćenje ruku prije i poslije susreta s bilo kojim gostima, saopćeno je iz vatikanskog ureda za štampu.

Papa Franjo također je u intervjuu rekao kako se oporavlja od bronhitisa te da se proteklih dana još više molio u svom prebivališta u Vatikanu. Također je dodao i kako traži oprost za svoju sebičnost.

"Brinem se za stvari tamo. U ovom trenutku mislim na svece koji žive u susjedstvu. Oni su heroji, ljekari, volonteri, redovničke sestre, svećenici, radnici u trgovinama, svi koji obavljaju svoju dužnost kako bi društvo moglo nastaviti funkcionirati. Koliko je ljekara i medicinskih sestara umrlo... Koliko je vjerskih sestara umrlo... Ako postanemo svjesni ovih svetaca u susjedstvu, ako uspijemo slijediti njihove tragove, čudo će se dobro završiti, za dobro svih", kazao je papa Franjo.

Također je kritikovao reakciju na epidemiju, rekavši da beskućnike treba staviti u karantin u hotelima, a ne na parkiralištima.

"Neka se fotografija pojavila neki dan na parkiralištu u Las Vegasu, gdje su beskućnici stavljeni u karantin. A hoteli su prazni. Ali beskućnici ne mogu ići u hotel", rekao je papa.

Papa je upozorio i na porast populističkih političara, za koje je rekao da podsjećaju na Hitlera iz 1933. godine, i drugih koji su usredotočeni isključivo na ekonomiju. Rekao je da ga brine "licemjerje određenih političkih ličnosti koje govore o suočavanju s krizom, o problemu gladi u svijetu, ali koji u međuvremenu proizvode oružje".

Papa je potaknuo one koji su zatvoreni da pronađu kreativne načine kako biti kod kuće.

"Pobrinite se za budućnost koja će doći", rekao je papa Franjo.