Sveti Otac zabrinut
118

Papa Franjo o širenju lažnih vijesti: Prva dezinformacija objavljena je u Bibliji

Klix.ba
Papa Franjo (Foto: EPA-EFE)
Papa Franjo (Foto: EPA-EFE)
Papa Franjo osudio je širenje lažnih vijesti ili, kako je kazao, taktiku zmije, rekavši da je prvi slučaj širenja dezinformacija zabilježen u Bibliji kada je Evu zmija dovela u iskušenje da proba zabranjeno voće.

"Ovaj događaj pokazuje teške posljedice koje mogu imati lažne vijesti", objavio je papa Franjo u dokumentu pod naslovom "Istina će vas osloboditi: Lažne vijesti i novinarstvo za mir".

Sveti Otac upozorio je kako lažne vijesti dovode do širenja arogancije i mržnje. Papa je pozvao korisnike društvenih medija i novinare da se prestanu koristiti manipulativnim taktikama koje podstiču podjele i neslogu u društvu.

"Širenje lažnih vijesti služi postizanju određenih ciljeva, utječe na politička djelovanja i odluke te služi ekonomskim interesima", smatra papa Franjo.

Upoređujući današnje lažne vijesti s događajima iz Biblije, Sveti Otac je dodao: "Moramo razotkriti ono što se može nazvati taktikom zmije koju koriste oni koji prikrivaju sami sebe kako bi udarali na društvo u bilo koje vrijeme i na bilo kojem mjestu."

Papa je pozvao ljude da pronalaze pravu istinu i trude se razumjeti i ocijeniti istinite informacije. Dodao je kako je novinarstvo ne samo posao, već i misija. Stoga, Sveti Otac poručuje kako bi se novinari trebali manje fokusirati na udarne vijesti, a više na istraživanje uzroka konflikata.