Svijet
12

Papa Franjo na uskršnjoj misi: Učite od Isusovih učenica

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Papa Franjo predvodio je uskrsno bdijenje u subotu navečer u Bazilici sv. Petra u Vatikanu i pozvao katolike da uče od Isusovih učenica i spoznaju čuda vjere.

Misa uskrsnog bdijenja, koja slavi Isusovo uskrsnuće, vrhunac je kršćanske godine za 1,2 milijarde katolika. Tokom slavlja papa je podijelio sakramente krštenja, krizme i prve svete pričesti vjernicima raznih dobi i državljanstava.

Tokom mise papa Franjo je govorio o tome kako da se spozna čudo Isusovog uskrsnuća preko poniznosti, odustajanja od egoizma i priznanjem da smo svi bića koja imaju svoje snage ali i svoje slabosti, koji griješe ali i koji su spremni praštati i tražiti praštanja.

“Žene koje su bile Isusove učenice uče nas svemu tome. One su tu cijelu noć iščekivale zajedno s Marijom. A ona, Djevica Marija, pomogla im je da ne gube vjeru i nadu. Kao rezultat, one nisu ostale zarobljenice straha i tuge. One su spoznale čudo uskrsnuća”, kazao je papa.

Spomen učenica je u italijanskom jeziku je neuobičajen, te mnogi zaključuju da je papa želio insistirati na ulozi žena u Crkvi kojom dominiraju muškarci.