Svijet
0

Papa Franjo na udaru udruženja za zaštitu životinja

Klix.ba
Papa Franjo (Foto: AFP)
Papa Franjo (Foto: AFP)
Aktivisti za zaštitu životinja su se obrušili na poglavara Katoličke crkve. Ne sviđa im se papin odnos prema životinjama, tačnije bijelim golubovima koje papa pušta sa svog balkona u Vatikanu u znak mira i ljubavi.

Bijele golubove, simbole mira, napadaju druge divlje ptice i papa Franjo bi trebao prestati s tom praksom, navodi se u otvorenom pismu talijanskog udruženja za zaštitu životinja.

Ovi golubovi su uzgojeni u takvim uvjetima da se ne snalaze kada ih se odmah pusti, a posljednji put su i odmah po polijetanju napali galebovi i gavrani, a sve to su gledali okupljeni na Trgu svetog Petra, uključujući i djecu, navodi se u otvorenom pismu.

Nacionalna agencija za zaštitu životinja u Italiji objavila je također otvoreno pismo u ponedjeljak podsjećajući papu Franju da su domaći golubovi lak plijen za predatore poput galebova.

"Ovakvim činom ih osuđujete na sigurnu smrt i zbog toga ne trebate slijediti više tu zastarijelu tradiciju", navodi se u otovrenom pismu, prenijeli su tamošnji mediji.