Tumačenje uživanja
24

Papa Franjo: Kulinarski i spolni užitak je "jednostavno božanski"

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Papa Franjo, kritičar pogrešnog tumačenja kršćanske poruke, izjavio je da su kulinarski i spolni užitak "jednostavno božanski".

Papa Franjo je u knjizi intervjua objavljenoj danas u Italiji, odgovarajući na pitanje italijanskog pisca i gastronoma Carla Petrinija, izjavio da je Crkva osudila neljudski, sirov i prost užitak, ali da je uvijek prihvatala ljudski, umjeren i moralan užitak.

"Užitak dolazi direktno od Boga, on nije ni katolički, ni kršćanski, ni nešto treće, on je jednostavno božanski", ističe papa Franjo, prenosi France 24.

Navodi da uživanje u hrani ljude održava u dobrom zdravlju, kao što spolni užitak čini ljubav ljepšom i osigurava produženje vrste.

Papa Franjo se suprotstavlja "licemjernom moralu" i "revnosti" koja ne priznaje pojam užitka i koji je postojao u povijesti Katoličke Crkve, što je "pogrešno tumačenje kršćanske poruke".

Knjigu koja obuhvata tri razgovora ("TerraFutura, razgovori s papom Franjom o ekologiji cjelovitosti") uredio je osnivač pokreta "spore hrane" koji je nastao u osamdesetih godina kao odgovor na "brzu hranu".