|

Papa Franjo imenovao 15 kardinala

Papa Franjo imenovao 15 kardinala
9
A
Anadolija
4.1.2015. u 17:38
67
komentara
9

dijeljenja
Papa Franjo imenovao 15 kardinala Foto: Arhiv/AFP
Papa Franjo danas je imenovao 15 novih kardinala iz 14 nacija. Kardinali dolaze iz Tonge, Novog Zelanda, Mijanmara, Carpe Verde, Etiopije, Tajlanda, Vijetnama i drugih zemalja. 
Niti jedan odabrani kardinal nije iz SAD-a, Portugala, Španije ili Italije, čime je htio ukazati na "dobre veze sa crkvama u svijetu", kazao je papa obraćajući se danas na Trgu svetog Petra u Rimu.

Pet novih kardinala dolazi iz Evrope, tri su iz Azije, tri iz Latinske Amerike, uključujući Meksiko, i po dva dolaze iz Afrike i Okeanije. Napravivši takav odabir, papa, koji je porijeklom iz Argentine, želio je ukazati na novu viziju identiteta crkve, uključujući njenu hijerarhiju. 

Pored 15 pomenutih, papa je odabrao još pet kardinala starijih od 80 godina, od kojih po jedan dolaze iz Argentine, Mozambika i Kolumbije.

Papa Franjo javnost je iznenadio i najavom da će 12. i 13. februara predvoditi skup svih kardinala na kojem će razgovarati o opredjeljenjima i prijedlozima za reforme rimske Kurije, administrativne birokratije Vatikana.

Otkako je imenovan u martu 2013. godine, papa Franjo pokušava iskorijeniti korupciju, neefikasnost i druge probleme u Kuriji. Papa je kazao da će 14. februara uživati kada dvadesetorici crkvenih službenika budu uručene crvene kardinalske kape.
Prijavi grešku


Komentari (67)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...