Svijet
0

Papa Franjo ima jedno plućno krilo

FENA
Papa Franjo nije poseban samo po tome što je prvi s takvim imenom i prvi Južnoamerikanac na toj dužnosti, nego ima i samo jedno plućno krilo, piše časopis The Time.

Papi je u mladosti odstranjeno plućno krilo vjerojatno zbog neke teže infekcije. U to doba, danas uobičajeno liječenje antibioticima nije bilo svima dostupno i kako bi se pacijenti zaštitili od daljnjeg širenja infekcije liječnici su odstranjivali dio pluća.

Srećom, piše Time, gubitak jednog plućnog krila ne kompromitira zdravlje. Jedina briga koju papa Franjo ima, i imat će je i dalje, jest manja respiratorna rezerva od nekoga s oba plućna krila. To znači da ima nešto veći rizik od posljedica gripe ili upale pluća. Međutim, činjenica da je 76-godišnji kardinal Bergoglio imao relativno zdrav život pokazuje da jedno plućno krilo manje nije ugrozilo njegovu mogućnost da živi pun i aktivan život.

Sve dok se Papa bude čuvao infekcija, odnosno vakcinisao se protiv pneumonije i gripe svake godine, nema razloga vjerovati da će zdravlje 266. poglavara Katoličke crkve biti ikakav problem.