Prva put u historiji
0

Papa Franjo ide u posjetu Bahreinu, zagovarat će islamsko-kršćanski dijalog

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Papa Franjo će od 3. od 6. novemebra po pozivu kralja Bahreina Hamad bin Isa Al Khalifa boraviti u ovoj arapskoj državi. te će poslati poruke mira.

Ovo će biti deseto Franjino putovanje u neku od zemalja sa muslimanskom većinom. U Bahreinu od 1,3 miliona stanovnika živi nešto manje od 80.000 katolika.

“To će također biti 'znak' za šijitski islam, u okviru strategije zbližavanja s različitim ograncima muslimanske vjere koju papa slijedi,” rekao je za Arab News fra Giuseppe Ciutti, italijanski svećenik koji je boravio u Iraku i proučava odnos između između islama i katoličanstva.

Monsinjor Paul Hinder, apostolski administrator apostolske regije Sjeverna Arabija, koja uključuje Kuvajt, Saudijsku Arabiju, Katar i Bahrein, rekao je na novinskoj konferenciji da je Papino putovanje u Bahrein slijedilo put koji je započeo "Dokumentom o ljudskom bratstvu za svjetski mir i zajednički suživot”, koji je Franjo potpisao u februaru 2019. godine u Abu Dhabiju zajedno sa šeikom Ahmedom al Tayyebom, velikim imamom al Azhara, referentnom figurom za sunitske muslimane.

Hinder vjeruje da će Papa provoditi “pozitivnu strategiju” približavanja “različitim strujama” muslimanske vjere i uputiti poziv da se nastavi putem dijaloga s drugim religijama.

Bahrein će biti 58. zemlja koju je za svog pontifikata posjetio papa Franjo, a bit će i prvi papa u povijesti koji je ondje kročio.