{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Papa Franjo i Edward Snowden među nominiranim za Nobelovu nagradu za mir

F
FENA
2.2.2015. u 19:05
6
40
Papa Franjo i Edward Snowden među nominiranim za Nobelovu nagradu za mir
6
Papa Franjo i Edward Snowden među nominiranim za Nobelovu nagradu za mir
Ruske novine Novaja Gazeta kritične prema predsjedniku Vladimiru Putinu su među nominiranim za Nobelovu nagradu za mir za 2015. godinu, skupa s Edwardom Snowdenom, papom Franjom i svećenikom koji pomaže afričkim imigrantima.
Iako je Nobelov komitet obilježio prošle godišnjice bombardiranja Hiroshime nagrađujući borbu protiv širenja nuklearnog oružja, malo je spekulacija među prognozerima Nobelove nagrade da će se takav trend nastaviti.

Hiljade ljudi, među kojima svi članovi parlamenata mogu podnijeti nominacije, koje ne smiju biti datirane kasnije od 1. februara. Nagrada vrijedna 1,2 miliona dolara bit će objavljena u oktobru, prenosi Reuters.

Norveški Nobelov institut ne objavljuje imena, ali norveški eksperti prikupljaju liste kandidata.

Papa Franjo je nominiran zbog insistiranja na društvenoj pravdi i brizi za okoliš, a bivši službenik po ugovoru američke špijunske agencije Edward Snowden, koji je objavio detalje američkog elektronskog nadzora, zbog toga što je pokazao kako se građani špijuniraju uz malo demokratske kontrole.

Kristian Berg Harpviken, čelnik Instituta za istraživanje mira iz Osla, imenovao je kao svog favorita Mussie Zeraija, svećenika eritrejskog porijekla koji živi u Italiji, zbog pomaganja nekima od desetina hiljada afričkih imigranata koji su riskirali živote kako bi prešli Mediteran.

"Imigrantska kriza se pogoršava iz dana u dan", izjavio je on.

Harpviken je stavio Novaju Gazetu, ruske istraživačke novine kritične prema Putinu, na drugo mjesto zbog izlaganja korupcije.

Kazao je da bi takva nagrada "također snažnije progovorila o pitanju medijskih sloboda" nakon islamističkog napada na francuski satirični sedmičnik Charlie Hebdo prošlog mjeseca u kome je ubijeno 12 ljudi.

Harpviken je izrazio sumnu da bi i sam Charlie Hebdo mogao dobiti nagradu, jer se brojni muslimani protive toj novini, poznatoj po ismijavanju Islama i ostalih religija.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: