Svijet
38

Papa Franjo: Ekološka kriza je prijetnja za ljudsku vrstu

Klix.ba
Papa Franjo je tokom današnjeg obraćanja pred Skupštinom Ujedinjenih nacija rekao kako čovjek nema autoritet nad prirodom, a kamoli pravo da je uništava.
Foto: EPA
Foto: EPA

On je u obraćanju predstavnicima zemalja članica Ujedinjenih nacija rekao kako je prirodna okolina fundamentalno dobro u svim religijama, te da sebična i bezgranična žeđ za bogatstvom šteti planeti i ljudima na njoj.

Također, on je rekako kako upravo siromašni ljudi najviše pate zbog lošeg tretmana čovjekove okoline.

Foto: EPA
Foto: EPA

"Oni su odbačeni iz društva, natjerani da žive od onoga što je bačeno i natjerani da nepravedno pate zbog lošeg odnosa prema prirodi. Oni su dio današnje rastuće kulture otpada", rekao je papa Franjo obraćajući se UN-u na španskom jeziku.

Njegova izjava usklađena je sa pozivom na akciju u borbi protiv klimatskih promjena pozivajući države da zaustave zagađenje.

Foto: EPA
Foto: EPA

"Ova ekološka kriza i enormno uništavanje biodiverziteta može ozbiljno zaprijetiti opstanku ljudske vrste", upozorio je poglavar katoličke crkve.

On je dodao da siromašni imaju pravo na rad i obrađivanje zemlje te da napredak ljudske vrste zavisi od prava na obrazovanje, uključujući i obrazovanje djevojčica.