Svijet
11

Papa Franjo će se u tišini moliti za više od milion ljudi koji su ubijeni u Auschwitzu

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Papa Franjo boravi u Poljskoj kako bi se mogao moliti za žrtve bivšeg nacističkog logora smrti Auschwitz u ovoj zemlji. On će u tišini hodati oko koncentracionog i logora istrebljenja u kojem je u toku Drugog svjetskog rata ubijeno 1,1 milion ljudi, uglavnom Jevreja.

Trećeg dana boravka u Poljskoj papa će se sastati i s preživjelim logorašima i Poljacima koji su riskirali svoje živote kako bi sakrili Jevreje od nacista. On u ovoj zemlji boravi povodom obilježavanja 1.050 godina od usvajanja hrišćanstva.

Papa Franjo će biti treći papa koji je prošao kroz glavnu kapiju Auschwitza, pod svojim sloganom "Arbeit macht frei" - "Rad oslobađa“.

Ali, za razliku od svog njemačkog i poljskog prethodnika, on ne planira govoriti o strahotama koje su se dogodile tamo. Umjesto toga, molit će se i hodati u tišini na istom mjestu gdje su pronađene hrpe dječijih cipela i ženske kose.

Papa se nalazi u petodnevnoj posjeti Poljskoj, a tokom Svjetskog dana mladih održao je miting u Krakovu te je pozvao na milost za migrante.