Svijet
362

Papa Franjo branio Rohingya muslimane u Burmi: Imaju pravo živjeti svoju vjeru

Klix.ba
Papa Franjo (Foto: EPA)
Papa Franjo (Foto: EPA)
Papa Franjo je oštro kritikovao vladu Burme zbog politike progona i stao u odbranu Rohingya muslimana ističući da imaju pravo da "žive svoju vjeru".

Papa je naveo da su Rohingya muslimani mučeni i ubijani samo zato što su željeli živjeti svoju vjeru i kulturu. Burma negira zločine protiv muslimanske manjine koju čini 1,2 miliona ljudi. Oni žive u Rakhini i odbili su državljanstvo bilo koje države.

Papa se referirao na UN-ov izvještaj koji je objavljen prošle sedmice, a u kojem su detaljno opisani navodi o zlostavljanjima, silovanjima i ubistvima Rohingya muslimana za koja su odgovorni pripadnici vojske. Međutim, vlada Burme ograničava pristup zemlji, što znači da je ove navode teško provjeriti. Ovo je rijedak slučaj da je UN objavio izvještaj prije provedenog istraživanja.

UN je ranije naveo da je Rohingya muslimanima zabranjen pristup visokom obrazovanju, a da im je 2013. godine zabranjeno da imaju više od dvoje djece.

Papa je u svom neplaniranom govoru u srijedu uputio apel ljudima da umjesto zidova izgrade mostove razumijevanja.

"Apelujem da ne gradite zidove nego mostove, da ne odgovarate zlom na zlo, da zlo pobijedite dobrim, a uvredu oprostom", kazao je papa Franjo.