Svijet
0

Papa danas u posjeti Turskoj

FENA
Reuters
Reuters
Papa Benedikt XVI. danas je stigao u Tursku, koje tamošnja katolička zajednica očekuje s nestrpljenjem, a za koje je i sam Sveti Otac kazao da na njega gleda s posebnim uzbuđenjem, javlja KTA.

Papu Benedikta XVI je na aerodromu u Ankari dočekao turski premijer Recep Tayyip Erdogan stojeći ispred aviona, što se smatra izuzetnim gestom.

Ovo je važan diplomatski znak od strane Erdogana, za kojeg se vjerovalo kako želi da izbjegne susret s papom, nakon žestoke polemike izazvane nedavnim izjavama pape Benedikta XVI o islamu, javlja AFP.

Susret ovih dviju ličnosti na aerodromu je planiran u posljednjem trenutku, jer Erdogan putuje u Rigu na samit NATO-a.

Prema protokolu, papu je trebalo da dočeka državni ministar Besir Atalay, a da im se premijer pridruži u jednom aerodromskom salonu.

Premijer je kratko prije papinog dolaska ocijenio da će ova posjeta doprinijeti "svjetskom miru".

Naravno, u središtu ovoga putovanja je poziv ekumenskoga patrijarha Bartolomeja I. na zajedničku proslavu blagdana svetoga Andrije, 30. studenog, kao i na zajedničko svjedočenje da dijalog ljubavi između dviju crkvi ima za cilj pomirenje i ponovno postizanje punoga zajedništva među sestrinskim Crkvama.

I na području javnoga života nema drugih ciljeva osim želje za zajedničkim služenjem svojim društvima, obilježenima dubokim – i ne uvijek mirnim – društvenim i kulturnim promjenama. U tom će smislu stoga biti važan susret, u Istambulu, Svetoga Oca s malim katoličkim zajednicama raznih obreda: latinskoga, armenskoga, sirijskoga, i kaldejskoga. Želja je da njihova uloga u izgradnji i razvoju buduće Turske bude priznata.

Govoreći o glavnim izazovima ovog prvog putovanja pape Benedikta XVI. u zemlju s većinskim muslimanskim stanovništvom, nadbiskup Antonio Lucibello, apostolski nuncij u Turskoj, istaknuo je izazov ekumenskoga, te izazov međureligijskoga dijaloga.

Nastojeći nastaviti zalaganje oko dijaloga, na tragovima Pavla VI. koji je 1967. godine pohodio tu zemlju, a potom, 1979., to je učinio i Ivan Pavao II., papa Benedikt XVI. će nastojati smjestiti na ta dva područja opću Crkvu i Crkvu u Turskoj.