Svijet
0

Papa danas u Njemačkoj započinje svoje četvrto međunarodno putovanje

FENA
Papa Beneditk XVI. danas u Njemačkoj započinje svoje četvrto međunarodno putovanje.

Do 14. rujna pohodit će mjesta svoje mladosti u Bavarskoj: Marktl am Inn, gdje je rođen prije 79 godina, zatim Altoetting, Regensburg, gdje je predavao kao sveučilišni profesor i München gdje je obavljao svoju biskupsku službu.

Papa želi da ovaj njegov posjet ponovno probudi radost vjere, posebice u mladima kako bi nadišli sumnje o Crkvi i čak se otvorili duhovnim zvanjima.

U nedavnom pismu Benedikt XVI. je istaknuo odgovornost crkvenih zajednica u izgradnji humanije budućnosti za sve i ponovio moto ovoga putovanja: "Tko vjeruje nikada nije sam". Najzad je zaželio da ovaj posjet u Bavarsku ostavi čvrsto uvjerenje "kako Crkva ne ovisi o nama i našim uspjesima, nego da je potpomognuta samo od Kristove ljubavi i u tu ljubav se možemo uvijek uzdati".

Papa danas stiže u međunarodnu muenchensku zračnu luku u 15 sati i 30 minuta, tu će ga dočekati njemački predsjednik Horst Köhler, kancelarka Angela Merkel, Edmund Stoiber i kardinal Fridrich Wetter.

Na ceremoniji dobrodošlice bit će nazočan i predsjednik NJBK kardinal Karl Lehmann, koji je istaknuo kako je ljudski da Papa nakon izbora posjeti svoj zavičaj, a ovaj posjet je jasan znak koliko je Papa povezan sa svojim rodnim mjestom.

Na upit kako je utjecao izbor Pape Nijemca na crkvu u Njemačkoj, kardinal je kazao kako najprije treba istaknuti da je veliki utjecaj sve do danas na ljude ostavio život, djelovanje i smrt Ivan Pavla II., zatim činjenica da nakon 500 godina njemački kardinal postane Papa.