Posjete
0

Papa danas u Izraelu

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Papa Benedikt XVI stiže u ponedjeljak u Izrael, drugu stanicu svoje turneje po Bliskom istoku, poslije posjete Jordanu.

U okviru posjete Izraelu poglavar Rimokatoločke crkve obići će Jerusalem, Nazaret i Vitlejem na okupiranoj Zapadnoj obali. Prvog dana boravka sastat će se s predsjednikom Izraela Šimon Peresom, na čiji je poziv i došao, a potom će obići Hol sjećanja u Memorijalnom centru Jad Vašem a sastat će se i s jevrejskim, muslimanskim i hrišćanskim vjerskim liderima, javile su agencije.

Posjeta Jad Vašemu će se, kako se očekuje, posebno pomno pratiti zbog nedavne kontroverzne odluke pape da ukine ekskomunikaciju biskupa koji poriče holokaust i zbog nesporazuma oko uloge pape Pija XII u vrijeme holokausta.

Hodočašće po Svetoj zemlji bi, po analitičarima, moglo da doprinese prevazilaženju tih nesporazuma Vatikana i Izraela.

U utorak će papa obići Brdo hrama ili Haram al Šarif (Uzvišeno utočište) kako to mjesto zovu Arapi, na kome se nalazi džamija Al Aksa, treća po važnosti u islamu i gdje je nekada bio jevrejski hram.

Predviđena je i posjeta Zidu plača, a u srijedu papa odlazi u Vitlejem, gde će obići i palestinski izbjeglički logor, a u četvrtak u Nazaret. U Rim se vraća u petak.

Ovo je druga posjeta jednog pontifa Izraelu nakon uspostavljanja odnosa između Vatikana i Izraela. Papa Jovan Pavle II bio je u historijskoj posjeti milenijumske 2000. godine.

Papa Pavle VI posjetio je region 1964. godine, tri decenije prije uspostavljanja diplomatskih odnosa. On je proveo samo nekoliko sati u Izraelu, posjetivši hrišćanska mjesta oko Galilejskog jezera, ali nije htio da se sastane s tadašnjim izraelskim predsjednikom Zalmanom Šazarom u Jerusalemu, već u Megidu u Galileji.

Očekuje se da će ove nedjelje u Izraelu, povodom papine posjete, biti 15.000 hodočasnika, a još stotine hiljada doći će ih, poslije papinog hodočašća, do kraja godine.