{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Papa čestitao Bajram i pozvao na poštivanje katolika i muslimana

2.8.2013. u 18:55
2
80
Papa čestitao Bajram i pozvao na poštivanje katolika i muslimana
2
Papa čestitao Bajram i pozvao na poštivanje katolika i muslimana
Papa Franjo (Foto: AFP)
Papa Franjo pozvao je u petak na uzajamno poštovanje između kršćanstva i islama i okončanje "nefer kriticizma" u privatnoj poruci kojom je čestitao nadolazeći Bajram muslimanima.
"Mi smo pozvani da poštujemo vjeru drugih, njihova učenja, simbole, vrijednosti", rekao je papa, a prenijela vatikanska služba za odnose sa javnošću.

"Odlučio sam potpisati ovu tradicionalnu poruku i poslati vam je, dragi prijatelji, kao izraz poštovanja i prijateljstva za sve muslimane, a posebno one koji su vjerske vođe. Svi znamo da je uzajamno poštovanje temelj ljudskih odnosa u svakom društvu, posebno među ljudima koji ispovijedaju vjerska uvjerenja", rekao je on.

Izjava je upućena muslimanima širom svijeta, a iz Vatikana pojašnjavaju da je ova poruka tradicija koja datira još od 1967. godine, ali i da je samo papa Ivan Pavao II prethodno poslao sličnu privatnu poruku.

Papa Franjo je pozvao na jače veze sa islamom, a svetac koga je odabrao za svoj papski naslov, Sveti Franjo Asiški, je široko poštovan u muslimanskom svijetu, prenosi AFP.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ima li Hrvatska pravo graditi Pelješki most?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: