Svijet
0

Papa će primiti u audijenciju ambasadore zemalja s muslimanskom većinom

FENA
Papa će 25. septembra u Castel Gandoflu primiti u audijenciju ambasadore zemalja s muslimanskom većinom, akreditirane pri Svetoj Stolici, te neke predstavnike muslimanskih zajednica u Italiji, priopćeno je danas iz press ureda Svete Stolice.

Na susretu će biti prisutan i kardinal Paul Poupard, predsjednik Papinskoga vijeća za međuvjerski dijalog. Cijeli će susret biti posvećen hitnosti dijaloga među kulturama i religijama, na koju je Benedikt XVI. već odavno upozoravao.

Susret slijedi nakon Papinih pojašnjenja o govoru na univerzitetu u Regensburgu u kojemu je želio iznijeti kako je nasilje nespojivo s religijom, a razum i religija idu zajedno.

Ovo je velika prilika za dijalog, i u svjetlu početka Ramazana, istaknuo je pak Sergio Jahe Pallavicini, dopredsjednik muslimanske religiozne zajednice, dodavši kako je riječ o važnom očitovanju osjetljivosti pape Benedikta XVI. koje ima snažnu simboličnu i duhovnu vrednotu, čak i obzirom na nepromišljene i pogrješne interpretacije nekih Papina riječi izgovorenih u Regensburgu.

Nakon očitovanja kardinala Tarcisija Bertonea, državnoga tajnika Svete Stolice, i prvoga Papina pojašnjenja u prošlu nedjelju u nagovoru prije Molitve Anđeo Gospodnji, Papa je u srijedu tokom opće audijencije potvrdio svoje duboko poštovanje prema muslimanima koji “štuju jedinoga Boga i s kojima smo – rekao je - zauzeti kako bismo zajedno branili i promicali, za sve ljude, socijalnu pravdu, moralne vrednote, mir i slobodu“.

Papa se nada kako će njegove riječi izrečene na univerzitetu u Regensburgu, "biti pobuda i ohrabrenje pozitivnome dijalogu, pa i samokritičnome, kako među religijama tako i između suvremenog razuma i kršćanske vjere".