Svijet
0

Papa: Brak je nerastavljiv

FENA
Papa Benedikt XVI. ponovno je u subotu branio tradicionalnu obitelj rekavši kako je pravi brak samo između muškarca i žene i da je takva zajednica nerastavljiva.

"Bračna veza se ne može rastaviti i brak nije neka zakonska nadstruktura kojim bi ljudska volja mogla rukovati kako joj se svidi, oduzimajući mu čak i njegovu heteroseksualnu narav", rekao je papa Benedikt XVI. govoreći Crkvenom sudu (Rota Romana bivša Sacra Rota) u povodu otvaranja sudske godine. On je kazao da se izjave toga suda o ništavnosti braka ne smiju tumačiti vrstom rastave.

Papa je pozvao crkvene sudove da ne slijede nemali broj vjernika za koje je nerastavljivost postaje "ideal na koji ne moraju biti obvezani 'normalni kršćani'. Brak je zajednica ljubavi koja je određena skupom načela Božjeg prava".

Papa Ratzinger je zatražio od crkvenih sudaca da reagiraju s "hrabrošću i povjerenjem na krivo tumačenje postojećih kanoničkih normi", te da ne budu "zavedeni tumačenjima koji dovode do prekida sa crkvenom tradicijom" potvrđujući kako ne postoji rastava braka.

Pozdravljajući Papu, dekan Rote Romane mons. Antoni Stankiewicz je, uz ostalo, kazao kako na početku sudske godine ima 687 slučajeva za poništenjem brakova iz Europe, 413 iz obje Amerike, 64 iz Azije, 12 iz Afrike i 5 iz Australije i Novog Zelanda.