{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Papa Benedikt XVI predvodi svetu misu posvete ulja

F
20.3.2008. u 10:27
0
0
Papa Benedikt XVI predvodi svetu misu posvete ulja
0
Papa Benedikt XVI predvodi svetu misu posvete ulja
Danas dopodne papa Benedikt XVI predvodit će u Vatikanskoj bazilici svetu misu posvete ulja, a popodne u Bazilici svetoga Ivana Lateranskoga, misom večere Gospodnje započet će Vazmeno trodnevlje, javlja KTA.
Milodari koji će biti prikupljeni tijekom obreda pranja nogu, bit će povjereni Svetome Ocu kao potpora jednome kubanskom sirotištu.

Govoreći o značenju čina pranja nogu, kardinal Francis Arinze, pročelnik Zbora za bogoštovlje i sakramentalnu stegu, kratko je istaknuo ljubav. Taj je čin bio znak ljubavi prema drugima; činjenica da se Isus ponizio; on, Učitelj, kleknuo je kako bi oprao noge apostolima, svojim prvim svećenicima, i pritom ih upućivao da i oni nastave tako. To je povezano s Euharistijom. Evanđelist Ivan ne pripovijeda o ustanovi Euharistije, nego govori o pranju nogu. Ljubav i Euharistija, povezani su – rekao je kardinal.

Na novinarov upit treba li na Veliki četvrtak prevladati vidik žrtve ili večere, kardinal je istaknuo oba vidika te pojasnio kako je Euharistija kao žrtva dar sebe koji Isus daje Bogu Ocu, a Isus Crkvu pridružuje sebi. Eto zbog čega je euharistijska žrtva izvor i vrhunac kršćanskoga kulta – napomenuo je kardinal Arinze.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: