Svijet
0

Papa Benedikt XVI. izrazio poštovanje ubijenom misionaru

FENA
Papa Benedikt XVI. izrazio je poštovanje hrabrosti i vjernosti misionara oblata Marije Bezgrješne, oca Jesusa Reynalda Rode, koji je 15. siječnja ubijen na Filipinima, javlja KTA.

U brzojavu sućuti, koji je potpisao državni tajnik kardinal Tarcisio Bertone, Papa oca Jesusa naziva velikodušnim svećenikom i daje ga za primjer redovnicima i vjernicima u cijeloj regiji, a posebice mladima.

Otac Jesus imao je 54 godine, a ubijen je na malome otočiću Tabawan, u arhipelagu Mindanao, gdje prevladava muslimansko stanovništvo.

Osudivši okrutnost toga događaja, Sveti Otac traži od odgovornih za taj čin da odustanu od nasilja i pridonesu izgradnji pravednoga i miroljubivog društva u kojemu svi mogu zajedno skladno živjeti.

Otac Jesus živio je i radio na tom području 10 godina te je bio župnik crkve Presvete Krunice i ravnatelj škole Naše Gospe, koju većinom pohađaju muslimani. Policija sumnja na muslimanski fundamentalizam, što pak vodi do ekstremističke skupine bliske Al Qaedi koja na jugu Filipina želi uspostaviti neovisnu muslimansku državu. Od početka nasilja, 1970. godine zabilježeno je više od 150.000 žrtava, a redovnici su često na meti gerilaca.