Rusija
0

Pao vojni avion, svi članovi posade poginuli

SRNA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Svih 11 članova posade ruskog vojnog aviona poginulo je tokom vojne vježbe na dalekom istoku zemlje, rekli su danas zvaničnici.

Avion tupoljev-142 nestao je sa radara pri kraju vojne vježbe iznad Tatarskog moreuza, koji dijeli ostrvo Sahalin od kopna, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

"Imajući  u vidu uslove pod kojima se dogodila katastrofa možemo reći da su svi članovi posade vojnog aviona Tu-142 poginuli", rekao je izvor u Ministarstvu za vanredne situaciju agenciji RIA Novosti.

On je dodao da će se nastaviti operacije spasavanja dok god postoji i najmanja nada da je neko živ.

Ruske novinske agencije javile su pozivajući se na vojne izvore da je u avionu bilo 11 članova posade.

Izvor u Ministarstvu za vanredne situacije u regionu Kabarovsk na  ruskom delekom istoku rekao je agenciji RIA Novosti da je rano jutros pronađen objekat na dubini od 44 metra pod morem za koji se vjeruje da je trup aviona.

Timovi istražitelja tragaju za crnom kutijom i razmatra se raspoređivanje specijalnih podmornica  za njenu lokaciju, javila je RIA Novosti, dodajući da je uzrok nesreće najvjerovatnije tehnički kvar.
Istražitelji su otvorili istragu zbog mogućih kršenja propisa i pripreme leta, navodi isti izvor.

Svi letovi  vojnih aviona ruske Pacifičke flote suspendovani su dok se čekaju rezultati istrage nesreće, javile su agencije.

Nesreće sa smrtnih ishodom česte su u ruskoj vojsci najčešće zbog zastarjele opreme, koja datira iz vremena SSSR-a.

Avion Tu-142 je izviđački protivpodmornički  borbeni avion koji je prvi put uveden u ruske vojne snage 1971. godine.