Svijet
0

Pao jermenski avion u Rusiji, poginulo 113 osoba

FENA
Svih 113 putnika i članova posade poginulo je kada se jermenski putnički srušio u olujnom nevremenu na ruskoj crnomorskoj obali, saopćili su zvaničnici službi za hitne situacije.

"Airbus A-320", koji je pripadao jermenskom avioprijevoziniku "Armavia", nestao je s radarskih ekrana oko šest km nakon što se okrenuo prema aerodromu Adler u blizini južnoga ruskog grada Sočija, sopćio je glasnogovornik ministarstva za vanrendne situacije Viktor Belcov.

Spasičlački zvaničnici u južnom krilu ministarstva saopćili su da je svih 113 ljudi u avionu, među kojima i šestero djece poginulo, javio je AP.

Zvaničnici "Armavie" saopćili su kako vjeruju da je do pada aviona došlo usljed lošeg vremena, ali je Sergej Kubinov, regionalni direktor ministarstva za vanredne situacije, izjavio kako je moguće da su starost aviona i tehnički problemi doveli do pada. Istražitelji ne vjeruju da je terorizam bio uzrok udesa.

Rodbina putnika u avionu okupila se u glavnom gradu Jermenije Jerevanu na aerodromu kako bi čarter letom doletjela do Sočija tokom dana.

Avion se slomio pri udaru u vodu, a olupina je pala u velikom luku, kazao je Kubinov. Radnici koji rade na izvlačenju olupine saopćili su kako je trup otkriven na dubini od skoro 450 metara.

Spasilački i timovi za potragu izvukli su 18 tijela iz vode, kazao je Kubinov. Niko od njih nije nosio jaknu za spasavanje, što nagovještava da nisu bilo dovoljno upozporeni kako bi se pripremili za vanredno slijetanje.

Nemirno more, uporna kiša i slaba vidljivost ometali su napore potrage, javile su ruske novinske agencije. Robot koji istražuje morske dubine korišten je u pokušaju da se izvuče crna kutija iz aviona.

Avion je nestao s radara oko 2.15 sati ujutro po lokalnom vremenu tokom leta od Jerevana do Sočija, kazao je Belcov. Dodao je kako je avion pao dok je više puta pokušavao da prinudno sleti; ruska novinska agencija Interfax prenijela je riječi zvaničnika ruske agencije za kontrolu zračnog saobraćaja kako posada aviona nije javila o vanrednoj situaciji.

Andrej Agazadov, zamjenik komercijalnog direktora "Armavie", izjavio je kako je posada komunicirala s kontrolorima leta u Sočiju dok je avion nadlijetao gruzijsku prijestonicu Tbilisi. Kontrolori sa zemlje izvijestili su o lošem vremenu, ali su poručili posadi kako avion još može prizemljiti, kazao je.

Neposredno prije sletanja kontrolori leta javili su ipak pilotima aviona da ponovo kruže prije nego što se primaknu aerodromu. Tada se svion srušio.

Agazadov je izjavio da je zamjenik generalnog direktora aviokompanije Vječeslav Jaralov bio u avionu. Dodao je da je posada bila iskusna i da je loše vrijeme "sigurno" izazvalo nesreću.