{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Panika na svjetskim finansijskim tržištima

F
18.9.2008. u 17:15
0
2
Panika na svjetskim finansijskim tržištima
0
Panika na svjetskim finansijskim tržištima
"Panika zahvatila tržišta kredita", "Na nišanu nove žrtve" i "Globalna panika uprkos intervenciji centralnih banaka", samo su neki od naslova u londonskim dnevnicima koji i dalje vrlo opširno pišu o burnim zbivanjima i neizvjesnosti koja se nastavlja na svjetskim finansijskim tržištima.
Times u članku na naslovnoj strani ističe da će najveća britanska banka za štednju i kreditiranje danas biti spašena sa same ivice propasti.

Intervencijom premijera Gordona Browna, čiji cilj je sprečavanje raspada finansijskog sistema, Halifax bank of Scotland bit će nabrzinu prodana Loyds TSB-u, čime će biti formirana najveća banka u Britaniji.

Ministri se, naglašava Times, pritom pozivaju na nacionalni interes kako bi opravdali činjenicu da su u ovom spajanju banaka zanemarena normalna pravila očuvanja konkurentnosti na tržištu.

Financial Times, pored detaljnog analiziranja problema američkog bankarskog sektora, piše i o odnosu finansijske krize na popularnost američkih predsjedničkih kandidata.

Sve dublja kriza daje novi podsticaj kandidatu Demokratske stranke Baracku Obami, koji je obećao da će prekinuti dosadašnju praksu koja je Wall Streetu davala potpuno odriješene ruke.

Najnovije ankete pokazuju da je Obama stigao svog rivala, republikanca Johna McCaina, a po nekim ispitivanjima je čak i u maloj prednosti.

To je, napominje dopisnik Financial Timesa u Washingtonu, prvi znak da bi zemljotres na Wall Streetu na novembarskim izborima mogao da ide u prilog demokratima s obzirom na to da mnogi birači za aktuelna zbivanja okrivljuju nepopularnu republikansku administraciju.

Amerika je preplavljena politikama straha i panike, konstatira autor komentara koji objavljuje Guardian.

Ton predsjedničke kampanje sve je nervozniji i opterećen je anksioznošću.

U središtu ovih izbora su strahovi srednje klase, u koju se, inače, svrstava više od pedeset posto Amerikanaca.

Ti "obični ljudi" strahuju da će izgubiti svoje kuće, poslove, zdravstvenu zaštitu i ušteđevinu.

Amerika je zemlja koja je živjela preko svojih mogućnosti, u kuli sagrađenoj na kreditima.

Ako mislite da je ekonomija najvažnija stvar na ovim izborima - što tvrdi dvije trećine anketiranih, dok samo jedna trećina na prvo mjesto stavlja Irak, i ako ste racionalni onda ćete demokratima dati šansu da se pokažu boljim od Bushove administracije.

No, ljudi često ne glasaju glavom, ističe autor komentara u Guardianu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: