Londonski listovi
0

Panika na berzama

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Naslovne strane današnjih londonskih listova pune su fotografija šokiranih i očajnih brokera iz raznih dijelova svijeta, nakon jučerašnjeg katastrofalnog dana na svjetskim berzama.

"Panika" je riječ kojom svi listovi opisuju atmosferu na berzama, u danu kad su vrijednosti akcija zabilježile nezapamćen pad uprkos akcijama američke i britanske vlade.

"Nedjelja straha i nade završila se slijepom panikom na berzama", piše Guardian, dodajući da aktuelna panika nije iracionalna, već potpuno zdravorazumska - jučerašnja grozničava prodaja akcija u Americi je razumljiva s obzirom na to da vlasnici dionica čija vrijednost dramatično pada s pravom nastoje da ih se što brže riješe.

Ovaj list, kao i Daily Telegraph, stoga poručuje da globalna kriza traži globalno rješenje i prenosi apel britanskog ministra finansija Alistera Darlinga liderima Grupe 7 da slijede primjer Britanije i upotrijebe prihod od poreskih obveznika kako bi ubrizgali injekciju života posrnulim bankama.

I zaista, prvi put od dolaska na položaj premijera prošlog ljeta, Gordon Brown izgleda kao čovjek koji uživa u svom poslu, konstatira Times; finansijska kriza primorala ga je da prebaci fokus s političkih na ekonomske probleme i tu je pokazao iznenadnu odlučnost, objavivši plan koji je naišao na pohvale stručnjaka s obje strane Atlantika.

Samo je Irak pošteđen sadašnje finansijske krize, piše Guardian, dok Independent prenosi likovanje bliskoistočnih zemalja; jedan od iranskih čelnika je tim povodom izjavio da je finansijska kriza u zapadnom svijetu zaslužena Božja kazna.

Times prenosi da su veliki gubitnici u sadašnjoj situaciji i superbogati Rusi, koji su dosad izgubili, kako se procenjuje, 230 milijardi dolara. Ovo će utjecati i na klimu u Londonu, gdje veliki broj njih živi, konstatira list.

Ruska berza je također ozbiljno pogođena uprkos demantijima rukovodstva te zemlje, pišu Times i Guardian.