{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Panetta: Globalno zatopljenje prijetnja nacionalnoj sigurnosti

F
5.5.2012. u 09:25
3
3
Panetta: Globalno zatopljenje prijetnja nacionalnoj sigurnosti
3
Panetta: Globalno zatopljenje prijetnja nacionalnoj sigurnosti
Leon Panetta (Foto: AFP)
Američki ministar odbrane Leon Panetta proglasio je globalno zatopljenje prijetnjom "nacionalnoj sigurnost" u govoru na skupu posvećenom zaštiti okoliša u Washingtonu. - Područje klimatskih promjena ima dramatičan uticaj na nacionalnu sigurnost, rekao je Panetta u četvrtak na skupu Zaklade za zaštitu okoline, prenijela je u petak Služba za štampu Oružanih snaga SAD-a.
"Podizanje nivoa mora, teške suše, otapanje polarnih kapa, sve češće i razornije prirodne katastrofe povećavaju potrebu za humanitarnom pomoći i uklanjanjem posljedica katastrofa", rekao je Panetta.

Čelnik Pentagona ukazao je na topljenje arktičkog leda kao razlog da američki Senat ponovno razmotri Konvenciju Ujedinjenih nacija o pravu mora, koja je u senatskoj proceduri dulje od jednog desetljeća. Oko 150 zemalja pristupilo je Konvenciji od kasnih 1990-ih, a neke američke administracije pozivale su na njezino prihvaćanje.

"Mi smo jedina industrijalizirana zemlja koja nije odobrila taj sporazum", rekao je Panetta, pozivajući Zakladu za zaštitu okoliša da izvrši pritisak za njegovu ratifikaciju.

Konvenciju UN-a o pravu mora prvotno je odbila ratificirati administracija Ronalda Reagana, tvrdeći da je u suprotnosti s osnovnim načelima slobodnog tržišta, a kasnije su administracije, uključujući i one Billa Clintona i Georgea W. Busha, zagovarale njezinu ratifikaciju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ima li Hrvatska pravo graditi Pelješki most?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: