{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Pandemija gripe H1N1 nije nikad ni postojala

F
5.6.2010. u 17:30
0
22
Pandemija gripe H1N1 nije nikad ni postojala
0
Pandemija gripe H1N1 nije nikad ni postojala
Foto: Arhiv
Postoje jaki dokazi da je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u velikoj mjeri preuveličala ozbiljnost pandemije novog gripa "koja zapravo nikad nije ni postojala", ocjenjeno je u najnovijem izvještaju zdravstvenog komiteta Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope (VE), javile su agencije.
U izvještaju, koji je sačinio britanski poslanik Pol Flin, a o kome će Vijeće Evrope raspravljati na sjednici 24. juna, stoji da su "postupci WHO, agencija i vlade država Evropske unije u pogledu pandemije H1N1 doveli do gubitaka velikih svota državnog novca i neopravdanih bojazni i strahovanja oko rizika po zdravlje kod evropske javnosti".

Flin je predstavljajući izvještaj u petak u Strasbourgu rekao da je "u pitanju pandemija koja nikad zapravo nije postojala", a program vakcinacije okarakterisao kao "široko rasprostranjenu (primjenu) placeba".

U tekstu koji je usvojen u petak, komitet je ukazao da je bilo "ozbiljnih nedostataka" u pogledu transparentnosti donošenja odluke o izbijanju epidemije, što je stvorilo bojazni o mogućem uticaju farmaceutske industrije na donijete odluke.

Komitet je upozorio da bi pad povjerenja javnosti u preporuke WHO mogao da se pokaže kao "katastrofalan" u slučaju budućih pandemija, objavljeno je na sajtu VE.

Sjednici je prisustvovala Fiona Godli, glavni i odgovorni urednik časopisa "Britanski medicinski žurnal" koja je poslanicima rekla da su, prema istrazi koju je proveo taj list, vodeći naučnici koji su učestvovali u izradi smjernica WHO za pravljenje zaliha antivirusnih lijekova, dobijali novac od farmaceutskih kompanija.

Komitet je iznio niz hitnih preporuka u pogledu veće transparentnosti i boljeg upravljanja u domenu javnog zdravlja, kao i mjere zaštite u slučaju "neprimerenog uticaja interesnih grupa".

Komitet se takođe založio za uspostavljanje javnog fonda kojim bi se podržala nezavisna istraživanja, a u čijem bi finansiranju farmaceutska industrija bila obavezna da učestvuje.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: