{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Pandemija gripe H1N1 nije nikad ni postojala

F
5.6.2010. u 17:30
0
22
Pandemija gripe H1N1 nije nikad ni postojala
0
Pandemija gripe H1N1 nije nikad ni postojala
Foto: Arhiv
Postoje jaki dokazi da je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u velikoj mjeri preuveličala ozbiljnost pandemije novog gripa "koja zapravo nikad nije ni postojala", ocjenjeno je u najnovijem izvještaju zdravstvenog komiteta Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope (VE), javile su agencije.
U izvještaju, koji je sačinio britanski poslanik Pol Flin, a o kome će Vijeće Evrope raspravljati na sjednici 24. juna, stoji da su "postupci WHO, agencija i vlade država Evropske unije u pogledu pandemije H1N1 doveli do gubitaka velikih svota državnog novca i neopravdanih bojazni i strahovanja oko rizika po zdravlje kod evropske javnosti".

Flin je predstavljajući izvještaj u petak u Strasbourgu rekao da je "u pitanju pandemija koja nikad zapravo nije postojala", a program vakcinacije okarakterisao kao "široko rasprostranjenu (primjenu) placeba".

U tekstu koji je usvojen u petak, komitet je ukazao da je bilo "ozbiljnih nedostataka" u pogledu transparentnosti donošenja odluke o izbijanju epidemije, što je stvorilo bojazni o mogućem uticaju farmaceutske industrije na donijete odluke.

Komitet je upozorio da bi pad povjerenja javnosti u preporuke WHO mogao da se pokaže kao "katastrofalan" u slučaju budućih pandemija, objavljeno je na sajtu VE.

Sjednici je prisustvovala Fiona Godli, glavni i odgovorni urednik časopisa "Britanski medicinski žurnal" koja je poslanicima rekla da su, prema istrazi koju je proveo taj list, vodeći naučnici koji su učestvovali u izradi smjernica WHO za pravljenje zaliha antivirusnih lijekova, dobijali novac od farmaceutskih kompanija.

Komitet je iznio niz hitnih preporuka u pogledu veće transparentnosti i boljeg upravljanja u domenu javnog zdravlja, kao i mjere zaštite u slučaju "neprimerenog uticaja interesnih grupa".

Komitet se takođe založio za uspostavljanje javnog fonda kojim bi se podržala nezavisna istraživanja, a u čijem bi finansiranju farmaceutska industrija bila obavezna da učestvuje.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: