Svijet
0

Panama će zatražiti od Francuske izručenje diktatora Noriege

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Panama će zatražiti od Francuske da joj izruči bivšeg diktatora Manuela Noriegu koji je je iz Sjedinjenih Država prebačen u Pariz da bi mu se sudilo za pranje novca, najavio je u srijedu panamski predsjednik Ricardo Martinelli.

"Panama će podnijeti zvanični zahtjev za izručenje prema našim zakonima, ali sve zavisi od francuske vlade", izjavio je Martinelli reagujući na izručenje Noriege Francuskoj.

"Panama nema potpisan ugovor o ekstradiciji s Francuskom, ali ukoliko panamsko pravosuđe zatraži izručenje Noriege, takav postupak bi bio izvodljiv", tvrdi panamski potpredsjednik i ministar vanjskih poslova Juan Carlos Varella.

Bivši panamski diktator Noriega (74) u Panami je osuđen u odsustvu na 54 godina zatvora zbog pronevjere, korupcije i ubistava političkih protivnika od 1968.-1989. godine kada je američkom vojnom intervencijom zbačen s vlasti.

Nekada blizak saveznik Washingtona, Noriega, pao je u nemilost SAD-u zbog umiješanosti u trgovinu drogom i u toj zemlji je više godina bio u zatvoru.

Američka državna tajnica Hillary Clinton potpisala je prije dva dana nalog za izručenje Noriege Francuskoj, nakon što je federalni sudija u Miamiju prošlog mjeseca omogućio ekstradiciju.

Advokat Noriege u SAD-u je tražio od Clinton da razmotri njegovo izručenje Panami.

Noriega je bio na vlasti u Panami od 1981. do 1989. godine.

General Noriega je od utorka u pritvoru u Francuskoj, gdje čeka novo suđenje za pranje novca, pošto ga je sud u Parizu u odsustvu 1999. osudio na 10 godina zatvora i višemilionsku novčanu kaznu.