21 godina poslije
0

Pamti se "kristalna noć" ali i pad zida

SRNA
Deveti novembar jedan je od najznačajnijih datuma novije istorije Njemačke - na taj dan zabilježeni su neki od najgorih događaja, kao što je početak pogroma Jevreja, ali i najradosnijii trenuci, poput pada Berlinskog zida.

Tog datuma navršava se 21 godina od pada Berlinskog zida. Bio je to događaj koji je promijenio svijet. Godinu dana nakon toga, 3. oktobra 1990. godine Njemačka se ujedinila, a nestankom bivše Njemačke demokratske republike (DDR) nestao je cijeli socijalistički politički blok u Evropi. Konflikt između istoka i zapada Evrope bio je okončan.

Taj datum je i zbog drugih događaja važan za Nijemce. Na taj dan 1918. socijaldemokrata Filip Šajdeman proglasio je Republiku Njemačku. Monarhija kralja Vilhelma Drugog bila je okončana.

Tako je 1923. godine u Minhen umarširala velika grupa nacionalsocijalista. Njih je predvodio Adolf Hitler, koji je deset godina kasnije preuzeo vlast i uveo cjeli svijet u katastrofu.

Devetog novembra 1938. i prije nego što je počeo rat, širom Njemačke gorjele su sinagoge, a jevrejske radnje su pljačkane. Te noći ubijeno je oko 100 Jevreja, oko 26 000 odvedeno je u koncentracione logore.

Pogrom je cinično nazvan "kristalna noć" i bio je generalna proba za holokaust koji je najavio Robert Lej, šef nacionalsocijalističkog Radničkog fronta: "Jevreji će pasti i moraju da padnu. Jevreji mora biti uništeni. To je odraz naše svete vjere".

Deveti novembar 1938. sigurno je jedan od najmračnijih dana njemačke istorije. To je veliki kontrast u odnosu na ono što se desilo 9. novembra 1989. kada je pao Berlinski zid.

Mjesecima prije toga bilježeni su protesti protiv starih kadrova tadašnjeg Politbiroa državne partije SED. Hiljade Nijemaca sa istoka već se domoglo zapadne Njemačke preko granica Mađarske ili preko zidova ambasada Njemačke u istočnim državama.

Iz dana u dan rastao je pritisak na vlasti DDR-a da svojim građanima ukinu zabranu putovanja u inostranstvo - navodi "Dojče vele". 

Kada je jedan državni funkcioner na  međunarodnoj konferenciji za novinare izjavio kako će građani moći da prelaze granicu i potom dodao (danas neki kažu - greškom) da  to pravilo važi odmah, desetine hiljada ljudi su krenule prema granici. Radost je bila bezgranična.

"Prvo su puštali jedno po jedno, a potom su jednostavno digli rampu. Prošli smo bez ikakve kontrole, bez isprava. Ja nemam ni ličnu kartu", izjavio je te noći jedan stanovnik istočnog Berlina.

Povratka nije bilo. Građani su počeli sami da buše i ruše Berlinski zid. I tako su srušili čitav jedan sistem.