Svijet
0

Palestinskoj samoupravi potrebno 1,62 milijarde dolara godišnje

FENA
Svjetska banka izražava zabrinutost u svom izvještaju objavljenom u utorak o pogoršanju finansijske situacije i inflacije za osoblje Palestinske samouprave, kojoj je potrebna strana pomoć u iznosu od 1,62 milijarde dolara godišnje da pokrije svoj deficit.

Ovu mračnu sliku palestinske ekonomije trebala bi predočiti Svjetska banka na sastanku grupe donatora Palestincima od 24. septembra u New Yorku, u prisustvu palestinskog premijera Salama Fayyeda.

Prema izvještaju, unutarnji bruto proizvod na palestinskim teritorijama je pao za trećinu od početka Intifade 2000., iznoseći 1.129 dolara u 2006. u odnosu na 1.612 u 1999.

"Nepredvidivost izraelskih prijelaznih kontrolnih punktova, barikade koje ometaju saobraćaj, izraelsko zamrzavanje stotina miliona dolara koji se duguju Palesincima nakon pobjede Hamasa u januaru 2006. i direktna zapadna pomoć uveliko su doprinijeli ekonomskoj iscrpljenosti, kaže se u izvještaju.

"Finansijska situacija Palestinske samouprave se pogoršala i u 2007. U prvom polugodištu, deficit je iznosio 100 miliona dolara mjesečno", naglašava izvještaj.

Ovaj deficit je registriran unatoč "izuzetno visokoj" međunarodnoj pomoći od 450 miliona dolara, uplaćenih Palestinskoj samoupravi tokom prvog polugodišta 2007.

Stoga je Palestinskoj samoupravi potrebna godišnja pomoć od najmanje 1,62 milijarde dolara od donatora da bi se pokrio fiskalni deficit.