{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Palestinski službenici podigli prve plaće nakon 13 mjeseci

F
4.7.2007. u 17:53
0
0
Palestinski službenici podigli prve plaće nakon 13 mjeseci
0
Palestinski službenici podigli prve plaće nakon 13 mjeseci
Službenici palestinske vlade odani predsjedniku Mahmudu Abbasu u srijedu su stajali u dugim redovima pred bankama u Gazi koja je pod kontrolom Hamasa kako bi podigli svoje prve plaće nakon 13 mjeseci.
Isplata plaća predstavlja poticaj za Abbasa u njegovoj borbi za vlast s Hamasom, koji je preuzeo kontrolu nad Gazom prošlog mjeseca. Abbas je otada raspustio vladu pod Hamasovim vodstvom i izjavio da službenici koji su se svrstali uz islamske militante neće primati plaće, javio je AP.

Tokom 13 mjeseci Hamasove vladavine 165.000 vladinih službenika, od kojih su polovina pripadnici snaga sigurnosti, primalo je samo povremene, djelimične isplate zbog međunarodnog bojkota militanata.

Nakon preuzimanja Gaze zapadna pomoć i izraelsko prebacivanje sredstava od poreza su obnovljeni palestinskoj vladi na Zapadnoj obali koju je imenovao Abbas.

Jihad Abu Shehada, pripadnik vojne obavještajne službe, jedan je od onih koji su čekali pred Arapskom bankom u gradu Gazi da podignu svoje plaće od 550 dolara. Nakon Abbasovog naređenja on se nije prijavio na posao od preuzimanja Gaze.

"Oni su nas napali, pucali su na nas i borili se protiv nas, a sada žele da radimo za njih. Nikada", izjavio je Abu Shehada.

U prenaseljenom Pojasu Gaze je 55.000 vladinih službenika. Ukupno oko 19.000 civilnih službenika u Gazi i na Zapadnoj obali neće dobiti plaće, a među njima i 12.000 onih koje je Hamas uposlio prošle godine, sudeći po Abbasovim savjetnicima.

Abu Ramadan, član Hamasove milicije, Izvršnih snaga, u srijedu je stražario na morskoj obali Pojasa Gaze iako nije dobio plaću. Kazao je kako vjeruje da će mu je Hamas isplatiti.

"Ne priznajemo vladu iz Ramallaha. Imamo vladu koja nadzira situaciju na terenu", kazao je.

Mohammed, 23-godišnji član civilne zaštite, izjavio je da će slijediti Abbasove instrukcije jer je bio među onima koji su potpisali ček na 400 dolara, prvu punu plaću za više od godine dana.

"Abu Mazen je kazao ne idite (na posao) i da će me on zaposliti, stoga ja i ne idem", kazao je.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: