Svijet
0

Palestinski premijer kritizirao Izrael zbog akcija na Zapadnoj obali

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Palestinski premijer Salam Fayyad upozorio je u srijedu da izraelske vojne operacije na Zapadnoj obali ometaju napore njegove administracije na poboljšanju sigurnosti u tome području.

Ranije tokom dana izraelski vojnici izvršili su raciju po gradskoj vijećnici Nablusa, zaplijenivši pet kompjutera u okviru akcije slamanja institucije za koje Izrael vjeruje da su povezane s Hamasom u tome gradu na Zapadnoj obali, javio je AP.

Operacije "ozbiljno podrivaju naše napore u cilju obnove naših kapaciteta i ponovne uspostave reda i zakona", izjavio je Fayyad na konferenciji za novinare u gradu Ramallahu na Zapadnoj obali s talijanskim mninistrom vanjskih poslova Francom Frattinijem.

Snažno palestinsko sigurnosno prisustvo na Zapadnoj obali integralni je dio mirovnih razgovora koju su nastavljeni prošle godine između Izreala i Fayyadove vlade sa Zapadne obale.

Izrael je nevoljan da se osloni na nedavno osnažene palestinske policijske snage u odvraćanju napada na Izrael i sprečavanju Hamasa da preuzme kontrolu nad Zapadnom obalom kao što je učinio i s pojasom Gaze prošle godine.

Mirovni razgovori imaju za cilj uspostavu palestinske države koja bi uključivala veći dio Zapadne obale. Izrael je zauzeo tu teritoriju 1967., ali je izrazio spremnost da preda njezin veći dio pod palestinsku kontrolu.

Tokom operacije u Nablusu u srijedu vojnici su također izvršili racije po šest džamija i zaplijenili pet autobusa koji pripadaju školama bliskim islamističkom Hamasu, saopćio je zamjenik gradonačelnika Hafez Shaheen.

Gradonačelnik Nablusa Adil Yaidh Hamasov je političar koji je bio u izraelskom zatočeništvu.

Nabluski radnici planiraju generalni štrajk u srijedu zbog izraelske akcije.