Svijet
563

Palestinski muslimani i kršćani zajedno poste i iftare

Klix.ba
Zvuk crkvenih zvona prožima se s ezanom u Jerusalemu tokom cijele godine, a za vrijeme ramazana muslimani i kršćani se još više zbližavaju. U tom gradu organiziraju se stotine iftara, na koje kršćanski vjerski i nacionalni lideri pozivaju muslimane i ostale stanovnike Jerusalema.
Foto: Al Jazeera
Foto: Al Jazeera

Ta praksa odražava historijsku povezanost pripadnika dvije religije, piše za Al Jazeeru Arabic Aseel Jundi, a prenosi Al Jazeera Balkans.

Susret biskupa i imama postao je jedna od značajnih godišnjih ceremonija koja se organizira tokom muslimanskog mjeseca posta. Latinski patrijarhat je ove godine odabrao Abrahamov manastir u Jerusalemu za mjesto susreta s muslimanima za iftarskom sofrom.

Taj gest predstavlja "obavezu prema dragim prijateljima muslimanima i izraz solidarnosti i bratske ljubavi", ističe William Shomali, biskup Latinskog patrijarhata u Jerusalemu.

"Budući da mjesec ramazan zahtijeva mnogo žrtvovanja i da nije lako ustezati se od hrane i pića 16 sati dnevno te da je to mjesec povratka Bogu i brige prema siromašnima, osjećali smo obavezu da ugostimo muslimane na iftarskoj gozbi", dodaje Shomali.

Ove godine se pozivu na iftar odazvalo 72 ljudi, uključujući pet biskupa, nekoliko imama i stanovnika Jerusalema iz raznih društvenih slojeva.

Odbrana Al-Aqse

Foto: Al Jazeera
Foto: Al Jazeera

Na taj način Patrijarhat želi ukazati na jednakost ljudi i iskazati poštovanje prema muslimanima koji poste.

Shomali napominje da kršćanski vjerski velikodostojnici posjećuju džamiju Al-Aqsa tokom vjerskih praznika i u slučajevima kada taj kompleks napadnu izraelski ekstremisti.

Međusobno poštovanje muslimana i kršćana nije vezano samo za sakralne objekte.

Većina kršćana ne želi konzumirati hranu i piće pred muslimanima na radnom mjestu ili u školi.

Stanovnica Jerusalema Karmen Sahhar je rekla da prakticira odložiti porodični objed do iftara tokom mjeseca ramazana, čekajući da se oglasi top.

Sandrin Amir, izvršna direktorica Udruženja kršćanske omladine, kaže da stanovnici Jerusalema, muslimani i kršćani, oduvijek žive kao jedna porodica.

Sandrin dodaje da muslimani i kršćani otvaraju vrata jedni drugima, uprkos pokušajima Izraela da u gradu uvede pravilo "zavadi, pa vladaj", kako bi napravio razdor među stanovnicima Jerusalema.

Kazala je kako se kršćanski aktivisti druže s muslimanima za božićnom trpezom te za iftarskim soframa kako bi očuvali "otvoreni mentalitet koji prihvata druge i odbija rasizam i otuđivanje".