Zamrznuta funkcija
0

Palestinski ministar ekonomije optužen za pronevjeru

FENA
Palestinski ministar ekonomije Hassan Abu Libde otpužen je za pronevjeru, naveli su izvori bliski sudu. Abu Libde koji je ranije poricao optužbe za korupciju nije još ništa komentarisao.

Na osnovu palestinskog zakona on neće više moći da bude ministar i njegova funkcija biće zamrznuta dok se ne donese presuda, navodi Reuters.

Izvori bliski sudu naveli su također datum prvog saslušanja, 12. decembar.

Vijesti o optužbama protiv palestinskog ministra objavljene su u osjetljivo vrijeme, kada je palestinski premijer Salam Fajad upozorio na ekonomsku krizu zbog odbijanja Izraela da transferiše Palestincima novac od taksi i poreza koji ubire u ime Palestinske uprave.

Abu Libde je drugi palestinski ministar koji se suočio s takvim optužbama u posljednjih nekoliko mjeseci.

Ministar poljoprivrede dao je ostavku u augustu nakon što je pozvan u sud, ali je porekao da je bilo šta loše učinio.

Fajad je inače hvaljen ranije za borbu protiv naširoko rasprostranjene korupcije, a ostavke dva ministra poslije zvanične istrage predstavljaju udar njegovoj vladi.

I ministar rada Ahmad Maždalani se našao u utorak pod pritiskom da podnese ostavku, jer je u izjavi za lokalni radio nazvao sindikalce kurvinim sinovima.

Ispred kancelarije premijera Fajada u Ramali okupila se mala grupa demonstranata zahtjevajući njegovu ostavku.

Sve se to dešava u vrijeme kada pregovori o pomirenju partije Fatah palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa koja dominira Zapadnom obalom i islamističkog Hamasa iz pojasa Gaze još nisu dali rezultata.

Na osnovu dogovora postignutog u maju dvije strane su se dogovorile da osnuju prelaznu vladu jedinstva kako bi se u roku od godine organizovali izbori.

Od tada nije bilo napretka u dogovoru o sastavu vlade, ali je Abas nedavno najavio da će se izbori održati 4. maja.

Generalni tajnik Palestinske oslobodilačke organizacije Jaser Abed Rabon rekao je da će Fajadova vlada opstati čak i ako dva ministra odu.

Premijer Fajad je nedavno upozorio da neće biti u stanju da isplati 150.000 radnika ako Izrael ne odmrzne pomenuti novac.

Izrael je novac zamrznuo nakon što su Palestinci primljeni u UNESCO kao punopravni članovi u sklopu nastojanja da im se prizna državnost pošto su mirovni pregovori u zastoju.