Palestinska zastava ispred sjedišta UNESCO-a u Parizu

S
Sarajevo-x.com
12.12.2011. u 10:23
0
0
Palestinska zastava ispred sjedišta UNESCO-a u Parizu
0
Palestinska zastava ispred sjedišta UNESCO-a u Parizu
Palestinska zastava bit će okačena ispred sjedišta UNESCO-a u Parizu. Više od mjesec dana nakon prijema u UN-ovu kulturnu agenciju Palestina će i simbolično dobiti mjesto uprkos protivljenju Sjedinjenih Američkih Država i Izraela.
Predsjednik Palestine Mahmud Abbas putovat će u Pariz kako bi prisustvovao ovom događaju. Mnogi analitičari predviđaju da je ovo prvi korak ka punom članstvu Palestine u UN.

"Predsjednik Abbas želi da iskaže poštovanje koje ima za UNESCO, kao i činjenicu da će zastava biti okačena na neku od UN-ovih institucija", rekao je neimenovani palestinski diplomat, prenosi AFP.

Iz UNESCO-a su rekli da je ova ceremonija i simbolična potvrda da Palestina pripada UN agenciji za obrazovanje, nauku i kulturu. Abbas će se kasnije sastati sa francuskim predsjednikom Sarkozyjem, a zatim odlazi u Englesku pa u posjetu Turskoj.

Palestina je krajem oktobra postala punopravna članica UNESCO-a, nakon što su u Parizu glasale države članice ove UN-ove organizacije.

Tako je ova država postala 195 članica UNESCO-a. Sjedinjene Američke Države su reagovale tako što su povukle sredstva iz UNESCO-a, koja iznose 22 posto ukupnog budžeta organizacije, navodeći da Palestina prvo mora postići mir sa Izraelom prije članstva u nekoj međunarodnoj organizaciji.

Direktorica UNESCO-a Irina Bokova najavila je drastične mjere štednje, a nekoliko država doniralo je više od obaveznog godišnjeg iznosa. Tako je Indonezija dala dodatnih 10 miliona, a Gabon dva miliona dolara.


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.
Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: