Svijet
0

Palestinska vlada nacionalnog jedinstva je spremna

FENA
Palestinska vlada nacionalnog jedinstva u kojoj se nalaze ministri iz pokreta Hamas i Fatah je "spremna" i parlament će je proglasiti u subotu, saopćili su u srijedu zvanični izvori.

"Vlada je sada spremna, a njen sastav će biti objavljen u četvrtak ujutro", izjavio je glasnogovornik predsjednika Mahmuda Abbasa, lidera Fataha, javio je AFP.

Abu Rudeina se oglasio nakon novog susreta Abbasa i premijera Haniyeha, u toku kojeg su dovršili dogovor o budućoj vladi.

Razgovori su se najviše odnosili na budućeg nosioca portfelja unutarnjih poslova, što je i bio glavni razlog neslaganja.

Predsjedniku je prezentirano više imena i on će izabrati jedno, a zatim o svom izboru obavijestiti Haniyeha u toku večeri", dodao je on.

Iz izvora bliskih Abbasu je potvrđeno da je najveći favorit jedan univerzitetski profesor, nepoznat široj javnosti, Fadel Abu Hein.

Prema sporazumu koji je 8. februara zaključen u Meki, u Saudijskoj Arabiji između Abbasa i lidera Hamasa Khaleda Mechaala, Hamas treba da ima devet ministara, osim premijera Haniyeha, a Fatah šest.

Hamas će, osim toga, imenovati tri nezavisna ministra, a Fatah dva.