Svijet
0

Palestinska samouprava zadovoljna izborom Georgea Mitchella

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Palestinska samouprava izrazila je u petak zadovoljstvo imenovanjem bivšeg američkog senatora Georgea Mitchella za američkog izaslanika za Bliski istok.

"Sa zadovoljstvom prihvatamo ovo imenovanje. To je neko ko ima iskustva u izraelsko-palestinskom sporu i u rješavanju političkih sukoba", rekao je glavni palestinski pregovarač Ahmad Qorei.

"Mi smo već radili s njim jer je on autor izvještaja kojim se tražilo zamrzavanje izraelske kolonizacije na palestinskim teritorijama i povlačenja izraelske vojske iz gradova na Zapadnoj obali. On je bio objektivan u svom izvještaju", dodao je on.

Predsjednik Obama imenovao je u četvrtak Mitchella (75) za izaslanika za Bliski istok te najavio njegovo putovanje "u regiju što je moguće prije".

"Smatramo njegovu nominaciju i njegov budući dolazak u regiju, kao i telefonske pozive predsjednika Obame palestinskom predsjedniku Mahmudu Abbasu i drugim regionalnim dužnosnicima,velikim znakom da će se nova administracija posvetiti palestinskom problemu", rekao je Qorei.

Abbasov glasnogovornik Nabil Abu Rudeina izrazio je nadu da će Mitchel donijeti "promjenu neophodnu da mirovni proce krene i dovede do stvaranja palestinske države".