Naoružane "do zuba" brinu o djeci
0

FOTO+VIDEO / Palestinke koje su spremne umrijeti za Gazu

Sarajevo-x.com
Prekrivenog lica i naoružane "do zuba" one vježbaju na pješčanim dinama u Gazi. Povremeno se čuju snažni povici Allahu Ekber. One imaju samo jedan cilj - borbu protiv zakletog neprijatelja Izraela.
U borbi protiv neprijatelja nema razlike da li si muškarac ili žena. Palestinke to znaju. Tvrde da su spremne za borbu i pozivaju ostale sugrađanke da im se pridruže i pruže otpor Izraelu.

Američka mreža CNN jedna je od rijetkih kojoj je dozvoljeno da stupi u kontakt i snimi hrabre žene borce.

Militantna grupa je kao uslov postavila da lokacija na kojoj je snimano ostane tajna. Novinari su s doslovno s povezom na očima prevezeni u kuću u kojoj borave žene koje stoje rame uz rame s muškarcima i čvrsto drže oružje na svom ramenu.

Kako piše CNN, u dvorištu kuće susreli su pet žena iz jedne od nekoliko militanstskih grupa u Gazi. Njihovo lice je bilo prekriveno velom i samo su im se nazirale oči.

"Trenirala sam i spremna sam da postanem bombaš samoubica", kazala je jedna žena, odbacivši bilo kakve sumnje da Islam ne dozvoljava ženama da se bore.

"Na poslanikovom putu žene su se borile, tako da to nije problem. One su tada prenosile i brinule se o ranjenicima, no danas za to imamo hitne službe", istakla je Palestinka.

Druga žena je dodala da je ona spremna dati svoj život za Gazu. Da trenira i ustrajava u svojoj namjeri pomaže joj misao na njenu djecu koja svaku noć mokre u krevet jer su isprepadani zračnim udarima.

"Želim sve za svoju djecu. Želim im omogućiti da vode sretan život, što je pravo svakog djeteta", kazala je majka držeći kalašnjikov.

Podsjetimo, početkom 2009. godine u izraleskim zračnim napadima na Gazu poginulo je više od 1.000 ljudi.

Sve žene s kojima su se susreli novinari CNN-a, spremne su za borbu i posve uvjerene da bi uskoro mogao izbiti novi rat s Izraelom.

Njih ljudi u Gazi smatraju borcima za slobodu, dok u Izraelu i u mnogim drugim zapadnim zemljama na njih gledaju kao na teroriste.

S obzirom da im je cijelo tijelo, osim očiju, prekriveno teško je odrediti koliko su žene stare. Tvrde da imaju od 20 do 50 godina. Kako su istakle u Gazi ima još nekoliko desetina žena koje su kao i one spremne za borbu, a taj broj stalno raste.

Inače, za sada najstarija poznata Palestinka koja je učestvovala u borbi je 64-godišnjakinja koja se raznjela u blizini izraelskih vojnika u Gazi, pri tome ranivši dvije osobe.

Video možete pogledati ovdje.