Evropska unija
0

Palestincima 25 miliona pomoći

FENA
Jose Manuel Barroso
Jose Manuel Barroso
Evropska unija uputit će najmanje 25 miliona dolara pomoći palestinskim vlastima, a ta brojka bi mogla iznositi čak i 75 miliona dolara, izjavio je u utorak šef izvršnog tijela EU.

EU je ionako najveći međunarodni donator palestinskim teritorijama i nastoji podržati palestinske vlasti u okviru napora na osiguranju bliskoistoičnog mira.

"Danas možemo objaviti slanje dodatnih sredstava. U ovoj fazi mogu potvrditi slanje dodatnih 20 miliona eura (25 miliona dolara), dok istovremeno istražujemo mogućnost slanja dodatnih 40 miliona eura", izjavio je predsjednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso nakon razgovora s palestinskim premijerom Salamom Fayyadom, prenosi DPA.

Očekuje se da najveći dio pomoći bude usmjeren za funkcioniranje osnovnih službi, kao što su zdravstvena zaštita, obrazovanje i vodosnabdijevanje naroda na Zapadnoj obali i u pojasu Gaze.

"Dodatni novac bit će od izuzetne koristi za nas kako bismo ispunili obaveze prema našem narodu, postoji očajnička potreba za velikim ulaganjima u ta područja i stoga smo zahvalni zbog dodatnih sredstava", izjavio je Fayyad.

Izrael je nametnuo blokadu pojasa Gaze 2006. godine nakon otmice izraelskog vojnika i pojačao je opsadu 2007. nakon što je radikalni pokret Hamas preuzeo vlast nad tom regijom.

Opsada se našla na vrhu međunarodne politike krajem maja kada su izraelski vojnici ubili devet turskih aktivista u flotili s pomoći za Gazu koja je pokušala probiti blokadu. Izrael je nakon toga olakšao svoj embargo nad tom teritorijom.

Barroso je, međutim, izjavio da "poboljšanje ekonomske situacije u pojasu Gaze nije jednostavno pitanje puštanja pomoći nego oporavka ekonomije", pozivajući Izrael da otvori više prelaza prema Gazi.