Gaza postaje groblje
0

Palestinci u jedan grob pokapaju više žrtava

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Gotovo hiljadu poginulih Palestinaca, tokom velike izraelske vojne ofanzive u Pojasu Gaze koja traje već 19 dana, postavilo je novi problem u tom području - problem nedostatka grobova.

Dok izraelska vojna ofanziva u Pojasu Gaze ulazi u treću sedmicu, stanovnici Gaze bore se i s novom teškoćom - gdje pokopati svoje mrtve.

Na prenatrpanom groblju u gradu Gazi više nema mjesta, a groblje izvan grada, na kojem još ima mjesta, preopasno je i niko ne želi otići tamo iskopati novi grob.

"Čitava Gaza je groblje", kazao je grobar Salman Omar, dodajući da ima strašno puno posla otkako je započela izraelska ofenziva, prenose izraelski mediji.

Pojas Gaze, dugačak samo 40 a širok 10 kilometara, jedan je od najgušće naseljenih područja na svijetu, i otprije pati od nedostatka prostora za groblja. Izraelska bombardiranja posljednjih dana praktički su potpuno onemogućila stanovnicima Gaze pristup Groblju mučenika, jedinom otvorenom groblju u istočnom dijelu grada Gaze.

Izrael stalno ističe da je cilj vojne ofenzive militantna skupina Hamas, ali palestinski liječnički izvori navode da je među poginulima veliki broj civila.

"Mrtve brzo pokopavamo iz straha od bombardiranja", kazao je grobar Salman Omar. Muslimanska tradicija dopušta da se grobovi ponovno otvaraju ako je to potrebno.

"Kada imate mučenike (mrtve), potrebno vam je hitno rješenje", kazao je Omar, koji pokopava na groblju Šeik Radvan u Gazi. To je groblje bilo zatvoreno za nova pokopavanja, ali zbog trenutne situacije prepuno je muškaraca koji nose tijela na pokop. Prema muslimanskoj tradiciji žene rijetko kada posjećuju groblja.

Stari grobovi imaju mramorne ploče, ali danas za takvo odavanje počasti mrtvima u Gazi nema vremena. Na nekim od novih grobova nema čak ni imena onih koji su pokopani.

Prema palestinskim podacima, prenosi Hina, od početka izraelske vojne ofenzive u Pojasu Gaze, prije 19 dana, poginulo je više od 970 Palestinaca.