{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Palestinci se pripremaju za novi popis stanovništva

F
15.10.2007. u 12:04
0
0
Palestinci se pripremaju za novi popis stanovništva
0
Palestinci se pripremaju za novi popis stanovništva
Palestinci se pripremaju za prvi popis stanovništva u posljednjoj deceniji, s nadom da će im rezultati popisa pomoći u budućim mirovnim pregovorima s Izraelom.
Demografija igra centralnu ulogu u izraelsko-palestinskom sukobu. Veliki prirast stanovništva među Palestincima osnažio bi palestinske teritorijalne zahtijeve, dok Izrael strahuje da će biti brojčano nadjačan u područjima koje sada kontrolira, što bi moglo dovesti do toga da Izraelci budu raspoloženiji za povlačenje sa Zapadne obnale, javio je AP.

U ovoj sedmici oko 50.000 službenika za popis stanovništva rasporedit će se širom Zapadne obale i pojasa Gaze, prvo da prebroje zgrade, a u decembru da prebroje ljude. Rezultati se očekuju do februara.

"Nadamo se da možemo koristiti tu statistiku u pregovorima. To nije bitno samo za politički proces, nego i za gradnju institucija države", izjavio je palestinski pregovarač Saeb Erakat i pristalica umjerenog palestinskog predsjednika Mahmuda Abbasa i njegove vlade sa sjedištem u Ramallahu.

Militantna grupa Hamas, koja kontrolira pojas Gaze, također je saopćila kako su rezultati popisa bitni da će sarađivati u u tom procesu.

U prvom palestinskom popisu stanovništva, obavljenom 1997., prebrojano je 2,89 miliona Palestinaca na Zapadnoj obali, istočnom Jerusalemu i Gazi, teritorijama koje je Izrael okupirao u Bliskoistočnom ratu 1967. godine. Sudeći po procjenama Palestinskog centralnog biroa za statistiku, ta brojka sada iznosi 3,9 miliona ljudi.

Neki izraelski kritičari odbacili su brojke iz 1997. godine i trenutne prognoze kao pretjerane, što negiraju palestinski zvaničnici koji tvrde da su popisi stanovništva vršeni u skladu s međunarodnim standardima.

Palestinci imaju jednu od najviših stopa prirodnog priraštaja na svijetu, što je prinudilo Izrael na razmišljanje o mogućnosti da bi Jevreji, uprkos rastućoj jevrejskoj imigraciji, mogli jednoga dana postati manjina na istorijskoj teritoriji Palestine, područja između rijeke Jordan i Mediterana.

U decembru 2006., izraelsko stanovništvo brojalo je 5,4 miliona Jevreja, 1,4 miliona Arapa i 310.000 ostalih, sudeći po brojkama izraelske vlade.

Na demografsku zabrinutost pozivali su se oni u Izraelu koji žele povlačenje s nekih od teritorija koje je Izrael okupirao u 1967. To je također bio ključni faktor u odluci bivšeg premijera Ariela Sharona da se povuzče iz Gaze u 2005.

Popis će koštati 8,6 miliona dolara, dok će Palestinske vlasti platiti 20 posto. Ostatak plaćaju UN-ova agencija, Saudijska Arabija, Švicarska organizacija za razvoj i saradnju, Holandija i Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC), saopćili su zvaničnici ureda za popis stanovništva.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li političari Krivični zakon FBiH mijenjaju da bi zaštitili svoje pozicije?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: