Svijet
0

Palestinci proslavljaju "Jerusalem - glavni grad arapske kulture"

FENA
Palestinci su u subotu na Zapadnoj obali proslavili Jerusalem "glavni grad arapske kulture", nakon zabrane izraelskih vlasti da se obilježi sjećanje na taj dan u svetom gradu.

Manifestacija se održavala u obližnjem gradu Betlehemu, južno od Jerusalema, u kojem je predsjednik Palestinske samouprave Mahmud Abbas trebao da održi govor o arapskoj kulturi u subotu popodne.

Izraelska policija, koja je rasporedila vojna pojačanja u anektiranom istočnom Jerusalemu, nakon njegovog osvajanja 1967., upozorila je u petak da će spriječiti svako organiziranje kulturnih manifestacija u svetom gradu.

Policija je rastjerala mlade Palestince, koji su pokušavali da dođu do Brda Hrama staroga grada, trećeg svetog mjesta Islama nakon Meke i Medine, javlja AFP s lica mjesta.

Na drugoj strani, policajci su uhapsili tri službenika palestinskog univerziteta Al-Kuds na granici istočnoga Jerusalema i Zapadne obale, koji su dijelili festivalske majice, izvijestio je izraelski državni radio.

Izraelski ministar unutarnje sigurnosti Avi Dichter objavio je da će policija spriječiti svaku aktivnost u okviru festivala, smatrajući da se radi o "operaciji Palestinske samouprave koja bi mogla povrijediti izraelski suverenitet istočnog Jerusalema".

Ova mjera izazvala je oštre proteste predstavnika arapske manjine u Izraelu.