Svijet
0

Palestinci pesimistični nakon izbora u Izraelu

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Palestinska štampa u srijedu piše u pesimističnom tonu o budućnosti mirovnog procesa, dan nakon izrealskih izbora završenih u korist izraelske nacionalističke desnice.

Nakon izbora centristička stranka Kadima ministrice vanjskih poslova Tzipi Livni za jedno mjesto je ispred Likuda Benjamina Netanyahu koji ima veliki broj potencijalnih saveznika za formiranje buduće vlade.

"Diplomatska aktivnost općenito, a posebno mirovni proces, bit će zamrznuti", smatra Al-Quds, glavni dnevni list na palestinskim teritorijima, prenio je AFP.

"Prisustvovat ćemo političkoj paralizi koja je karakterizirala vladu Ehuda Olmerta poslije rata u Libanu, a sve arapske i međunarodne inicijative će biti zamrznute", piše ovaj list.

U tom kontekstu, "više nego ikada je potrebna neka arapska i međunarodna akcija, naročito američke administracije Baracka Obame, kako bi se izvršio pritisak na Izrael i kako budućnost mirovnog procesa i budućnost naroda u regiji ne bi bila talac izbornih rezultata".

U Ramallahu, dnevni list Palestinske samouprave Al-Hayat Al-Jadida smatra da ne postoji nikakva razlika između izraelskih stranaka".

"Bit njihove politike je ista: ubistva, kolonizacija i uništavanja", piše ovaj list.

"Očekujemo nastavak iste izraelske politike, obnavljane agresije u Gazi, nastavak naseljavanja na Zapadnoj obali i uništavanja kuća u Jerusalemu", navodi se u članku.

O ulozi Washingtona piše u istom ironičnom tonu: "Američki izaslanik će doći da nas uvjeri kako dolazi mir i kako on zahtijeva bolne odluke obiju strana, a posebno palestinske."