Svijet
0

Palestinci očekuju lokalne izbore u julu

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Palestinska vlada se priprema da na sedmičnoj sjednici u utorak sazove lokalne izbore u julu, izjavio je jedan ministar koji je želio da ostane anoniman.

Vlada premijera Salama Fayyada prošle je sedmice objavila da će Vijeće ministara odrediti datum za izbore koji su inicijalno bili predviđeni za juli 2010. godine, pa su odgođeni.

"Bit će prezentiran prijedlog, a polovina jula je datum koji će biti zadržan", kazao je ministar za agenciju AFP.

Fayyad je 31. januara pozvao palestinske pokrete da počnu ozbiljno razmišljati o općim izborima, poslije lokalnih izbora koji će se "održati u toku ove godine".

Što se tiče općih izbora, on je ocijenio da je "prikladno iskoristiti ih kako bi se okončala podjela i uspostavilo nacionalno jedinstvo", aludirajući na podijeljenost između Zapadne obale, u kojoj Palestinska samouprava upravlja autonomnim zonama, i pojasa Gaze koju kontroliraju islamisti iz Hamasa.

Ova podjela kompromitira održavanje izbora na palestinskim teritorijima u cijelosti, jer Hamas osporava legitimnost predsjednika Palestinske samouprave Mahmouda Abbasa, čiji je mandat, koji je istekao u januaru 2009, produžen do održavanja novih izbora kako bi se izbjegao ustavni vakuum.

Palestinska samouprava je pozivala da se opći izbori održe 24. januara 2010. godine, a zatim od njih odustala jer je Hamas, pobjednik na prethodnim općim izborima 2006. godine, odbio da ih organizira u Gazi.