Svijet
0

Palestinci obnavljaju podzemne tunele koje je Izrael srušio

Klix.ba
Stanovnici Pojasa Gaze počeli su sa obnovom podzemnih tunela, koji služe sa dostavu osnovnih životnih namirnica i hrane, a koji su znatno oštećeni u nedavnim vojnim napadima Izraela.

Dopisnik agencije Anadolija je posjetio tunele i uvjerio se da psotoji ozbiljna opasnost da se znatno oštećeni tuneli mogu u svakom momentu obrušiti.

Radovi na dijelu tunela gdje su glavni stubovi od betona i čelika znatno oštećeni tokom izraelskih napada su već počeli.

Palestinac Ebu Muhammed je za agenciju Anadolija kazao da je oko 70 posto tunela jednim dijelom oštećeno.

"Koristeći osnovni građevinski materijal pokušavamo da popravimo oštećene djelove tunela kako bi ih osposobili da možemo nastaviti prenositi hranu i namirnice iz Egipta u Gazu", istakao je Muhammed.

Napomenuo je da je u svakom tunelu zaposleno oko 10-15 osoba napominjući kako je poslije napada Izraela na tunele na hiljade Palestinaca ostalo bez posla.

Prema njegovim procjenama, oštećeni tuneli će ponovo biti u funkciji nakon popravke koja će trajati mjesec dana.

Palestinac Halid Ebu Taha izjavio je da se "uposlenici u tunelima nalaze u konstantnoj opasnosti, a veliki broj je i smrtno stradalih prilikom izraelskih napada na tunele."

U posljednjim napadima Izraela na Pojas Gaze, od ukupno 2.000 tunela, oko 70 posto je dijelom ili u potpunosti oštećeno.